Woonlasten

Home » Kennisbank » Woonlasten

De uitleg van woonlasten is alle kosten die betaald moeten worden om in een huis te blijven wonen. De definitie woonlasten is voor iedereen anders, omdat niet iedereen dezelfde soorten woonlasten betaald. Voorbeelden van woonlasten zijn de huur of hypotheek, gwl, heffingen en belastingen, onderhoud en servicekosten en verzekeringen. De woonlasten verschillen per woning, per gemeente en per maand. De woonlasten worden dus niet bepaalt op basis van modaal inkomen.

Elk jaar in februari krijgt u de woonlastennota van de gemeente. Hierin staat een overzicht van de gemeentelijke belastingen die u moet gaan betalen. De woonlasten in jouw gemeente krijg je in een overzicht. De woonlasten kunnen elk jaar stijgen. Als u in een situatie zit waardoor u de woonlasten niet kan betalen, kunt u de woonlastennota kwijtschelden. De gemeente zal bepalen of u hiervoor in aanmerking komt. Veel mensen sluiten na het kopen van een huis een woonlastenbeschermer af. Een woonlastenbeschermer is een soort verzekering voor als u zonder werk komt te zitten hoeft u geen woonlasten te betalen.

U kunt zelf uw woonlasten berekenen. Dit is handig om te weten zodat u kunt kijken of sommige lasten te hoog zijn en omlaag kunnen. De woonlasten calculator vertelt u de woonlasten maar u kunt ook zelf de woonlasten per maand berekenen. Bij de woonlasten van uw eigen woning kunt u alle kosten bij elkaar optellen voor het bewonen van uw huis. Elke maand betaalt u hypotheek en de gemeentelijke belastingen, maar u moet ook eventuele verzekeringen meerekenen zoals een inboedelverzekering. U kunt een woonlastenverzekering afsluiten om de maandlasten zeker te stellen.

Als u een koopwoning bezit zijn de woonlasten duurder als bij een huurwoning. Volgens het CBS is de gemiddelde woonlasten van huiseigenaren is 29% van het besteedbaar inkomen en 38,1% voor huurders. Gemiddeld liggen de woonlasten dus relatief hoger bij huurders, maar de huiseigenaren betalen wel meer. De gemiddelde woonlasten van een gezin zijn niet hoger dan de woonlasten van een eenpersoonshuishouden. Na een scheiding zou u woonlasten alimentatie moeten betalen als u degene bent die het meeste inkomen genereert.  

Geïnteresseerd? Lees hier meer over onze vastgoed diensten. Of het verkopen van een huis of het verkopen van een bedrijfspand. Wij werken ook als makelaar voor alle soorten woningen, bedrijfspanden en ander vastgoed. U kunt contact met ons opnemen of een gratis en vrijblijvende waardebepaling aanvragen.

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel