Verhuurdersverklaring

Home » Kennisbank » Verhuurdersverklaring

Een verhuurdersverklaring is een bewijs van uw vorig verhuurder of u zich aan de regels heeft gehouden bij het huren van een woning. Uw nieuwe verhuurder kan hiernaar vragen wanneer u bij een andere verhuurder wil huren. Een verhuurdersverklaring heeft alleen betrekking tot huurwoningen, niet tot koopwoningen. U kunt een verhuurdersverklaring aanvragen bij verschillende organisatie of gratis downloaden van het internet in pdf.

Verhuurdersverklaring, wat is dat?

Het is wettelijk niet verplicht dat een verhuurder een verhuurdersverklaring vraagt, de keuze ligt bij de verhuurder. De woningwet verplicht niet om verhuurders een verhuurdersverklaring te vragen aan nieuwe huurders. Wanneer een verhuurder een verhuurdersverklaring vraagt aan een huurder is de huurder niet verplicht om een verhuurdersverklaring te geven. De huurder heeft dan wel kleinere kans om de huurwoning te krijgen.

Een verhuurdersverklaring is in de vorm van een formulier of een vragenlijst. Een opzet van een verhuurdersverklaring mag u downloaden van het internet als pdf. Met een pdf kunt de verhuurder het formulier online invullen, ondertekenen en doorsturen naar de nieuwe huurder. U kunt ook zelf een verhuurdersverklaring opstellen met de vragen die de nieuwe verhuurder zou willen weten. Het concept verhuurdersverklaring kunt u doorsturen naar uw huidige verhuurder en het ingevulde formulier doorsturen naar uw nieuwe verhuurder. Een verhuurdersverklaring kost dus geen geld, want het hoeft niet een officieel document te zijn.

In het verhuurdersverklaring staan een aantal vragen over uw gegevens en uw gedrag tijdens de huurperiode. Een voorbeeld hiervan is de vraag ´heeft de betrokkene in het verleden overlast veroorzaakt?’. In een verhuurdersverklaring vragen ze onder naar het gedrag tijdens de huurperiode en uw betalingsgedrag. Als u in de afgelopen 12 maanden een betalingsachterstand heeft afgelopen, zal dit in het verhuurdersverklaring komen te staan. Het is de bedoeling dat uw huidige verhuurder het formulier gaat invullen.

Goed om te weten

  • Een verhuurder kan alleen een verhuurdersverklaring vragen aan de huurder als diegene uit een huurwoning komt. Een verhuurdersverklaring is niet nodig wanneer u inwonend bent of in een koopwoning woont. Het wordt erg lastig om een verhuurdersverklaring in te vullen als u nog nooit gehuurd heeft.
  • Als iemand bij u in de huurwoning komt samenwonen moet u dit melden bij de verhuurder. De verhuurder kan dan een verhuurdersverklaring vragen van de medebewoner.
  • U heeft alleen de verhuurdersverklaring nodig als uw nieuwe verhuurder ernaar vraagt. De huurder zal de verhuurdersverklaring controleren en beslissen of uw geschikt bent voor de huurwoning.
  • U zou ook een verhuurdersverklaring moeten opstellen voor een huurder van een huis. U kunt namelijk als onderhuur een woning huren van iemand die de woning als huurt. U heeft dan te maken met een hoofdverhuurder, hoofdhuurder en onderhuurder.
  • U heeft geen verhuurdersverklaring nodig om huurtoeslag aan te vragen bij de belastingdienst. Een verhuurdersverklaring is niet verplicht bij het aanvragen van de huurtoeslag.
  • Een verhuurdersverklaring is na het invullen van het formulier drie maanden geldig. De geldigheid van de verhuurdersverklaring is de drie maanden verlopen

Kortom is de uitleg van een verhuurdersverklaring een formulier met uw woon- en betaalgedrag als huurder van een huurwoning. 

Geïnteresseerd? Lees hier meer over onze vastgoed diensten,  beleggen in vastgoed of beleggingspanden. U kunt contact opnemen en een vrijblijvende waardebepaling ontvangen.

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel