Servicekosten

Home » Kennisbank » Servicekosten

De betekenis van servicekosten is de kosten die boven op de kale huur betaalt moeten worden voor de service van de verhuurder. De servicekosten wordt gebruikt voor het bijhouden van het pand zoals schoonmaken, schilderen, liftonderhoud, zonnepanelen en renovaties. De servicekosten moet de huurder elke maand betalen bij de kale huur, dus de totale huur wordt meestal al vermeld op de website van de huurwoning. De totale huur is de kale huur plus de servicekosten. U hoeft de servicekosten niet zelf te berekenen, omdat de eigenaar een vast bedrag heeft bepaald voor alle huurder in zijn pand. Servicekosten komt voor bij alle soorten huurhuizen zoals kamerverhuur, appartementen kantoorpanden en andere bedrijfsruimten. De servicekosten in Nederland bedragen gemiddeld €105 per maand voor een appartement. Hieronder volgt een uitgebreidere uitleg over servicekosten. 

 

 

Bij het aanvragen van de huurtoeslag bij de belastingdienst mag u de rekenhuur invullen. De rekenhuur is bij de belastingdienst de kale huur plus de servicekosten. U kunt dus de servicekosten laten meetalen bij de aanvraag voor de huurtoeslag. U krijgt huurtoeslag voor de volgende vier soorten servicekosten:

  1. Kosten voor schoonmaak van maatschappelijk ruimten
  2. Kosten voor energie van maatschappelijke ruimten
  3. Kosten voor de huismeester
  4. Kosten voor dienst- en recreatieruimten

Verhuurder en servicekosten

De eigenaar van uw appartement moet maandelijks VvE servicekosten betalen aan de Vereniging van Eigenaars. De VvE bepaalt of een pand verhuurt mag worden en in welke prijscategorie met het puntensysteem. De servicekosten die een huurder moet betalen dekt ook deze kosten voor de eigenaar van uw huurwoning. De servicekosten mogen niet zomaar verzonnen worden door de verhuurder. Het moet een reëel bedrag zijn voor het dekken van de kosten van de verhuurder aan het pand. In de kale huur betaalt de huurder al een deel voor een opstalverzekering. De verhuurder mag niet de servicekosten verhogen voor de opstalverzekering, omdat de huurder al daarvoor betaald. Een makelaar kan u helpen bij het vinden van een appartement met de laagste servicekosten. Maar het wordt lastig om de servicekosten niet te betalen, omdat het onderdeel is van de huur. Als huurder maakt u gebruik van een pand en de verhuurder zorgt voor het pand met de meekomende kosten. Als u wilt huren, zult u altijd servicekosten moeten betalen.

Juridische regels over servicekosten

De servicekosten worden ook meegenomen in het huurcontract zodat er geen verwarring over kan ontstaan. De eigenaar mag niet zomaar de servicekosten verhogen en de huurder kan niet zomaar onder de servicekosten uitkomen. U kunt als huurder servicekosten terugvragen aan de verhuurder. Dit heet servicekosten met terugwerkende kracht. Dit kunt u aanvragen voor 30 maanden na het desbetreffende jaar. U moet hiervoor een goede reden hebben, zoals dat u minder heeft verbruikt. U kunt altijd de servicekosten opvragen in een servicekostenoverzicht. De verhuurder mag niet winst maken op de verkregen servicekosten, dus de huurder mag de niet-gebruikte servicekosten terugvragen. De servicekosten worden opgenomen in de huuroverkomst waarin alle afspraken en voorwaarden staan van de huur. In de huuroverkomst staat ook dat de huurder huurbescherming heeft wat de rechten van de huurder beschermd. Alle afspraken staan vast in de huurovereenkomst, dus na het onderteken kunt u de servicekosten niet meer wijzigen.

 Inzicht in servicekosten

Servicekosten zijn niet aftrekbaar van uw inkomstenbelasting. Aan het eind van jaar is de verhuurder verplicht om een eindafrekening te geven met alle servicekosten en nutsvoorzieningen. De huurder zou deze afrekening voor 1 juli moeten ontvangen van het voorafgaande jaar. Voor 1 juli krijgt de huurder altijd een gespecificeerde jaarrekening van het voorafgaande jaar. Het kan voorkomen dat de verhuurder op de jaarrekening een hoger bedrag zet dan u heeft betaald als huurder. De verhuurder kan meer servicekosten vragen als u bijvoorbeeld meer gas, water of licht heeft verbruikt dat gemiddeld. De servicekosten mogen alleen verhoogd worden als de verhuurder meer geld heeft uitgeven aan de servicekosten dan dat hij ontvangt. Als de verhuurder meer service wil verlenen mag hij ook de servicekosten verhogen. Op de jaarrekening moet duidelijk zijn dat de verhuurder niet genoeg ontvangt aan servicekosten om de kosten te dekken. Als huurder hoeft u niet altijd dit bedrag extra betalen.

Goed om te weten over servicekosten

  • Een geliberaliseerde woning baseert de huur niet op een puntensysteem van de VvE, maar op de stand van de markt en de vraag naar de woning. Hier heeft servicekosten niks mee te maken, dus de servicekosten zullen niet verschillen als bij een puntensysteem-woning.
  • De meeste mensen denken dat servicekosten alleen voorkomen bij een huurwoning, maar deze kosten moeten ook betaald worden door mensen in koopwoningen. Dit komt vooral voor bij koopappartementen en de servicekosten worden gevraagd voor dezelfde reden als bij een huurwoning. Servicekosten werkt hetzelfde bij kantoren, want de verhuurder maakt kosten voor het onderhouden van het pand.
  • Het kan gebeuren dat een appartement leeg komt te staan. Bij leegstand mag de eigenaar van het pand de servicekosten niet doorberekenen aan de zittende huurders. De eigenaar loopt bij leegstand dus de kale huur en de servicekosten mis en hij mag niet de andere huurder hiervoor laten betalen.

Kortom is de definitie van servicekosten de kosten die een huurder betaalt voor de service die de verhuurder verleent om het pand in orde te houden.

Geïnteresseerd? Lees hier meer over onze vastgoed diensten. Of het verkopen van een huis of het verkopen van een bedrijfspand. Verder kunt u contact met ons opnemen of een gratis waardebepaling ontvangen voor uw pand.

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel