Wanneer is fiscaal afwaarderen mogelijk?

Home » Wanneer is fiscaal afwaarderen mogelijk?

Wanneer is fiscaal afwaarderen mogelijk?

Wanneer fiscaal afwaarderen van onroerend goed mogelijk is? Dat vertellen wij van SONS Real Estate u graag. Dat niet alleen, we staan u ook graag bij met onze andere diensten. Neem daarom contact op met onze klantenservice om te informeren naar bijvoorbeeld ons vastgoed- en leegstandbeheer. Ook brengen we graag een marktconform en gegarandeerd bod uit op uw vastgoed indien u dat wilt verkopen. Vraag in dat geval een vrijblijvende waardebepaling aan door het formulier op onze website in te vullen.

De basis van fiscaal afwaarderen

Het is allereerst aan te raden om een deskundigenrapport op te laten stellen waarin de gedaalde marktwaarde en de oorzaken hiervan gedetailleerd worden toegelicht. Dit rapport kan als onderbouwing dienen bij de Belastingdienst. Het is bovendien ook raadzaam om in overleg te treden met de Belastingdienst voordat u overgaat tot fiscaal afwaarderen. Transparantie en het tijdig delen van informatie kunnen bijdragen aan een soepel proces.

 

Fiscaal afwaarderen is mogelijk als de marktwaarde van uw onroerend goed substantieel is gedaald. Deze daling moet objectief kunnen worden aangetoond en kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van economische omstandigheden, gewijzigde bestemmingsplannen, of andere factoren die de waarde van het vastgoed beïnvloeden. Het is echter wel van belang dat de waardedaling duurzaam en structureel is. Tijdelijke schommelingen in de marktwaarde kunnen niet direct aanleiding zijn voor fiscaal afwaarderen. Er moet sprake zijn van een blijvende verandering in de waarde van het onroerend goed.

Zakelijk motief en uw balans

Het is tevens raadzaam om een zakelijk motief aan te tonen bij het fiscaal afwaarderen van uw onroerend goed. Een zakelijk motief is namelijk wel degelijk cruciaal bij het fiscaal afwaarderen van onroerend goed. Als u bijvoorbeeld aannemelijk kunt maken dat de waardevermindering het gevolg is van veranderingen in de marktvraag, technologische ontwikkelingen of andere zakelijke overwegingen, vergroot dit de kans op succesvol fiscaal afwaarderen. Het fiscaal afwaarderen moet bovendien in lijn zijn met de toekomstige verwachte kasstromen van het onroerend goed. Het is niet voldoende om slechts te wijzen op een daling van de marktwaarde; het moet aantoonbaar zijn dat deze waardedaling effect heeft op de toekomstige rendabiliteit van het vastgoed.

SONS Real Estate inschakelen

Hulp nodig met het beheer van uw vastgoed of wilt u uw vastgoed verkopen? Wij van SONS Real Estate doen graag zaken met u. Schakel ons in door het formulier op onze site in te vullen voor een vrijblijvende waardebepaling of neem contact op met onze klantenservice voor onze andere diensten.

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel

Ons bod verplicht u tot niets!

Voor alle soorten vastgoed

Voor woningen, bedrijfspanden tot verhuurd vastgoed

Geen verplichtingen

Het bod verplicht u tot niets. U heeft wel directe zekerheid!

Ook voor verhuurde woningen

Een bezichtiging is niet vereist voor een vrijblijvend bod

Woningen in alle staten

Risico's verborgen gebreken zijn voor ons rekening!