Tweede huis kopen

Wilt u een tweede huis kopen om te verhuren als belegging? Dan spelen er natuurlijk heel veel vragen door u hoofd. Waar moet ik rekening mee houden, wanneer ik een tweede woning wil kopen? Welke regelgeving is van toepassing? Hoe kan ik een tweede woning financieren? Welke belastingen kan ik verwachten? Al de antwoorden op deze vragen vormen de besluitvorming tijdens het aankoopproces. Het is daarom van groot belang dat tijdens het aankoopproces alles tot in de puntjes wordt uitgezocht. Een tweede huis kopen is namelijk een grote stap en er moet daarom vanaf het begin af aan goed worden gekeken naar de mogelijkheden.

Sons Real Estate helpt u bij het doorlopen van dit proces, van locatie onderzoek tot bezichtigingen tot financiering. Wij begeleiden u tijdens alle facetten van dit traject. Een tweede woning kunt u namelijk zien als uw pensioen, en bij een pensioen wilt u natuurlijk dat het goed geregeld is. Een tweede huis zorgt voor een vast en passief inkomen en dit kan u veel vrijheid opleveren. Daarom is het vooronderzoek voor de aankoop van een tweede woning zeer belangrijk, want zo heeft u ook in onzekere tijden het meeste kans dat uw woning het gehele jaar door verhuurd is. Zo heeft u dus een tweede huis als spaarpot.

Tweede huis kopen als belegging

U wilt een tweede huis kopen als belegging? Dan spreekt u van een vastgoedbelegging. U kunt een tweede huis kopen als belegging als particuliere belegger als met een bv. Heeft u overwaarde op uw woning of heeft u wat spaargeld opgebouwd dan is het een zeer goede beslissing om een tweede huis te kopen als belegging. Een tweede woning als belegging levert namelijk aanzienlijk meer op dan wanneer u uw geld op de bank laat staan. Op de bank zijn de rentes enorm laag op dit moment en u kunt tegenwoordig al met slechts 10% eigen geld een tweede huis kopen als belegging. Heeft u bijvoorbeeld €25.000,- op de bank staan, dan kunt u met een vastgoedhypotheek  al gauw een huis van rond de €250.000,- aankopen. Heeft u bijvoorbeeld een vastgoedhypotheek van 3% en het rendement op de woning is 8% dan pakt u dus naast 8% op uw eigen inbreng ook nog eens 5% op uw geleende geld. Naast dit rendement kunt u in deze tijd ook nog eens uitgaan van een flinke waardestijging van uw pand. Zo bouwt u door de jaren heen ook nog eens een flink pensioen op met de waardestijging van het pand, al mocht u het pand na vele jaren toch nog eens willen verkopen. U heeft dan altijd een tweede huis als pensioen. Heeft u net uw bedrijf verkocht of een goede winst gemaakt met uw bedrijf dan kunt u natuurlijk ook een tweede huis kopen zonder hypotheek.

Tweede huis kopen als vakantiehuis

Ook kunt u natuurlijk een tweede huis kopen, wanneer u deze graag als vakantiehuis wilt gebruiken. Uw vakantiehuis kunt u dan verhuren op de momenten dat u er zelf niet verblijft. Zo heeft u naast een gratis vakantie adres ook nog eens een goed passief inkomen uit de huuropbrengsten. Bij een vakantiehuis zijn er natuurlijk weer hele andere wensen en eisen dan bij een pand dat u alleen voor de verhuur wilt gebruiken. Zo zijn uw individuele wensen en eisen het meest belangrijkst. Mocht u het vakantiehuis daarnaast ook willen verhuren dan dient u daar wel rekening mee te houden bij uw beslissingsproces.

Hypotheek tweede huis

Een hypotheek voor een tweede huis is heel anders dan een hypotheek voor uw eerste woning. Het financieren van uw tweede woning kunt u namelijk niet met een normale hypotheek. Al wilt u namelijk een tweede hypotheek op uw tweede huis dan kan dit op slechts twee manieren.

 • Tweede huis kopen met overwaarde op woning. Bij overwaarde op uw woning kunt u de hypotheek verhogen. Met deze verhoging kunt u een tweede woning aanschaffen.
 • Met een vastgoedhypotheek. Dit is een hypotheek die speciaal is voor particuliere en zakelijke beleggers. De rentes op deze hypotheek liggen een stuk hoger dan op een normale hypotheek. Echter kunt u hiermee wel investeren in vastgoed en een goed rendement behalen op uw geleende geld.

Tweede woning financieren met overwaarde

Een tweede huis kopen in Nederland kan met de overwaarde van uw eigen huis. Tegenwoordig moet de hypotheek van uw woning in 30 jaar volledig afgelost zijn. Echter hoeft dan niet bij de verhoging van uw hypotheek voor het kopen van een tweede woning. De meeste banken accepteren dan dat 50% tot 65% van het huis aflossingsvrij wordt gefinancierd. Dat scheelt aanzienlijk in de maandlasten. Aan de andere kant is de hypotheek niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Zowel de waarde van het huis als de schuld horen thuis in box 3.

U kunt de overwaarde van uw woning bepalen aan de hand van een taxatierapport. Dit taxatierapport moet wel worden opgesteld door een taxateur die is aangesloten bij uw bank. Wanneer de taxateur de woning bijvoorbeeld heeft getaxeerd op een bedrag van €360.000,- en u heeft een hypotheek van €220.000,- dan heeft uw woning een overwaarde van €140.000,-. U kunt vervolgens met dit geld en wellicht nog wat eigen extra middelen uw tweede woning kopen.

Tweede woning kopen met hypotheek

Wanneer u een tweede woning wilt kopen met een investeringshypotheek dan dient u met een aantal punten rekening te houden.

 • Eigen geld inbrengen bij een vastgoedhypotheek/investeringshypotheek. U dient namelijk altijd eigen geld in te brengen. Tegenwoordig wordt dit steeds minder en kunt u in sommige gevallen al een investeringshypotheek afsluiten met slechts 10% eigen geld. Zo komt u bij de aankoop van een pand van €200.000,- al een heel eind met een bedrag van €20.000,- Echter dient er bij de meeste hypotheken minimaal 20% eigen geld ingebracht te worden en financieren zij 80%. De rente ligt bovendien een stuk lager wanneer u 20% inbrengt dan wanneer u slechts 10% inbrengt. Het risico voor de bank ligt zo een stuk lager. Hoe meer u zelf inbrengt hoe lager de rente over het geleende bedrag is.

 

 • Tweede huis kopen voor verhuur of als vakantiehuis? Wat u van plan bent met uw tweede woning is voor de hypotheek van groot belang. Gaat u de woning kopen om te verhuren of wilt u het gebruiken als vakantiehuis? Voor allebei de gevallen zijn er namelijk andere regels. Bij het kopen van een tweede woning met als doel verhuren dan kunt u de huurinkomsten meenemen in de berekening van de hypotheek. Echter moet de woning wel getaxeerd worden is de waarde in verhuurde staat altijd lager dan de aankoopwaarde. Daardoor dient u vaak meer eigen geld in te brengen dan het percentage van de aankoopprijs.                                                                                                                                                                                                                      Wilt u de woning alleen gebruiken als recreatiewoning dan moet u op de volgende punten letten. Bij het kopen van een tweede woning als recreatiewoning zal er namelijk niet snel een hypotheek verstrekt worden indien u de woning niet verhuurd aan derden. Wanneer de woning wel verhuurd wordt aan derden en u hem alleen gebruikt in de periodes dat u zelf op vakantie gaat dan zijn er wel hypotheek mogelijkheden. Er zal dan een prognose moeten worden gemaakt, om een hypotheek te kunnen verkrijgen. De meeste banken financieren namelijk geen bungalows op parken die niet verhuurd worden.

 

 • Welke banken verstrekken een vastgoedhypotheek? Er zijn slechts een beperkt aantal banken die een vastgoedhypotheek verstrekken. Elke vastgoedbank hanteert bovendien zijn eigen voorwaarden voor het verstrekken van een hypothecaire lening. De banken die gespecialiseerd zijn in investeringshypotheken zijn de NIBC, RNHB, Domivest, ING, Jagerlooff en DCMF.

 

 • Aflossingsvrij financieren bij deze hypotheekvorm. De tweede hypotheek horen thuis in box 3. De hypotheekrente is dus niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting, maar daardoor heeft u wel de mogelijkheid om aflossingsvrij te financieren. Veel banken accepteren dat 50% tot 60% aflossingsvrij worden gefinancierd. Dat scheelt behoorlijk in de maandlasten.

 

 • Over huurinkomsten betaald u geen belasting, mits de verhuur van uw woningen niet uw hoofdinkomsten zijn en dit passief inkomen is. Zo kunt u uw huurinkomsten dus sparen als pensioen zonder dat u er belasting over betaald. Ook kunt u de huuropbrengsten opzij zetten voor de aankoop van een eventuele derde woning.

Wilt u een tweede huis kopen en uw hypotheek berekenen? Bij ons op kantoor kunt u altijd terecht voor het maken van een berekening van de hypotheekkosten voor het aanschaffen van een tweede woning. Ook maken wij rendementsberekeningen waarmee wij tot op de puntjes kunnen berekenen wat u onderaan de streep over houdt bij de aanschaf van uw tweede woning. Ook geven wij advies met betrekking tot al uw vastgoed vraagstukken.

 

Tweede huis kopen voor kind

Gaat uw kind studeren of kunt u kind vrijwel niet aan een betaalbare woning komen in deze tijden? Dan kunt u een tweede huis kopen voor uw kind en deze aan hem verhuren. Een 2e huis kopen voor uw kind is in deze situaties de beste oplossing. Uw kind helpen met de aankoop van een woning is namelijk een slimme investering. Als u uw vermogen namelijk niet investeert dan betaald u hier namelijk geld over, ook wel de vermogensrendementsheffing genoemd. Hieronder wordt besproken welke mogelijkheden er zijn voor het kopen van een tweede woning voor uw kind.

 • Verstrekken van een lening aan uw kind. U kunt vrij eenvoudig geld uitlenen aan uw kind. Deze lening hoeft u niet vast te leggen bij de notaris, maar er dient wel een leningsovereenkomst opgesteld te worden en de lening dient geregistreerd te worden bij de belastingdienst. Om gebruik te kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek, betaald uw kind maandelijks aflossing en rente over de lening. Hoe meer geld uw kind van u kan lenen, hoe hogere hypotheek hij of zij kan krijgen.
 • Een schenking. U kunt als ouder uw kind tussen de 18 en 40 jaar eenmalig een belastingvrij bedrag schenken. Dit bedrag stond in 2019 op maximaal €102.010,- Dit moet dan wel besteed worden aan een eigen woning. In 2019 mag u uw kinderen €5.428
 • De woning zelf kopen en verhuren aan uw kind. Het nadeel hiervan is dat u de hypotheekrente niet kunt aftrekken, maar daar tegenover staat wel dat u een goede huurinkomsten uit het verhuren van de woning behaald. Deze huurinkomsten hoeven niet te worden opgegeven in box 3 en hier betaald u dus ook geen belasting over
 • Borg staan voor de hypotheek. Zo kunt uw kind een 2e huis kopen en betaald hij ook zelf de volledige maandlasten, alleen bent u aansprakelijk voor de hypotheek al mocht uw kind de maandlasten niet meer kunnen betalen.

Tweede huis kopen advies

Wilt u advies voor de aankoop van een tweede woning, dan kunt u geheel kosteloos en vrijblijvend een adviesgesprek bij ons aanvragen. Wij nodigen u graag uit bij ons op kantoor en adviseren u aan de hand van de ontvangen informatie bij het aankopen van uw tweede woning. U kunt ons bereiken via info@sonsrealestate.nl of op werkdagen tussen 08:00 uur en 17:00 uur op het telefoonnummer 070 737 0462.